Безкръвно лечение на HPV

Първоначалните данни са тревожни

Сонда прецизира операциите

Оралният секс сред виновниците

GCM opzioni binarie

Учените уточняват, че заразяването с папиломен вирус не е 100%, но при тези, които са се заразили, рискът от поява на рак на гърлото се увеличава 32 пъти, като нерядко се засягат и сливиците, и езикът.

До този момент в медицината се застъпва мнението, че цигарите и алкохолът са основните причини за повишения риск от рак на гърлото.

Британските специалисти препоръчват като предпазна мярка използването на презерватив и ваксинация срещу рак на маточната шийка, която е доказано ефективна в 98% от случаите.

При всеки дискомфорт търсете лекар

При всеки дискомфорт търсете медицинска помощ. А ако нямате оплаквания, отидете на профилактичен преглед поне веднъж годишно. Това са съветите, които най-често чуваме от гинеколозите. И има защо. Симптомите на рака на маточната шийка, влагалището и останалите гинекологични заболявания са сходни. Най-често това са неправилни кръвотечения, т.е. обилна и продължителна менструация, прокървяване между отделните менструални цикли или при менопауза, бяло течение. В по-късните стадии от развитието на туморния процес се появяват и други оплаквания – като болки в малкия таз (ниско в корема), в крайниците, дискомфорт. Наличието на някои от тези признаци не означава, че жената има рак.

И все пак поискайте второ мнение

И все пак, ако ви поставят диагноза рак или предрак, поискайте второ мнение. Няма да навреди. А преди да излезе потвърждение на първоначалната диагноза, опитайте да не приемате, че е дошъл краят на света. Защото може да се окаже грешка. Препатилите пациенти твърдят, че злокачественият тумор вече се е превърнал едва ли не в пандемия и всеки си мисли, че отиде ли да се изследва, задължително ще му открият нещо. А и сме наясно, че икономическите трудности тласкат някои лекари към не дотам почтени хватки.