Безкръвно лечение на HPV

30% от направените до момента тестове за човешки папиломен вирус са с положителен резултат, съобщи д-р Антонина Радева, завеждаща специализираната лаборатория за Североизточна България. Макар цифрите да не са представителни, тъй като изследването стъпи на медицинския пазар във Варна едва преди две седмици, дават основания за изводи. А именно че HPV вируъта засяга много жени между 20 и 30 г. „Стряскащите тенденции вместо да плашат, трябва да мотивират момичетата да се изследват ежегодно, защото само така могат да предотвратят рака на маточната шийка“, коментира д-р Радева. Тя посочи, че заразените жени вече се лекуват чрез криохирургия, която е еднодневна, безкръвна и безболезнена.

С помощта на апарат в цевиркалния канал на маточната шийка, където живее вирусът, се вкарва газ под налягане с температура минус 78,5 градуса. Така се отстранява част от заразения повърхностен слой. В следващите 30 дни криокристалите разрушават враждебните клетки и организмът се самоочиства. А циркулиращият в кръвта вирус се унищожава чрез имуностимуланти под формата на орални лекарства. След 3 месеца жената е здрава. Тестът за HPV се повтаря след година и половина, а междувременно пациентката се контролира с прегледи и цитонамазки при гинеколог. Лошото е, че човешкият организъм не може да създаде антитела, които да го предпазят от повторно заразяване. Дали това става заради широката гама щамове на вируса, или един и същ щам поразява два пъти, учените предстои да установят. А дотогава просто не допускайте да се заразите отново чрез добре познатите ни предпазни средства, съветват специалистите.

Първоначалните данни са тревожни

Тревожно е, че 30% от изследваните са заразени с човешкия папиломен вирус, а това е твърде много, коментира д-р Радева. Същевременно показва каква част от жените са изложени на смъртна опасност. Затова съветът на специалистите онкогинеколози е да не си спестяваме 95-те лева за HPV теста, тъй като това е наистина добра инвестиция в здравето. Лечението чрез криохирургия на предрак на свободния медицински пазар струва 160 лв., което е нищожна сума в сравнение с цените в Европа – до 3000 евро за манипулация. Затова и не е чудно, че здравният туризъм не се реализира само по отношение на стоматологията и спа терапията, но и във връзка с гинекологията, смята д-р Радева.

Сонда прецизира операциите

Нов метод на базата на висококонтрастни рентгенови снимки ще насочва хирурзите към засегнатите тъкани при рак на маточната шийка, без да се налага цялостно отстраняване на матката, съобщи ББС. Туморните участъци ще могат ясно да се различават от здравите. Вместо скенер на таза се използва вагинална сонда, чрез която се добиват необходимите качествени изображения. Учените от британския институт за изследване на рака са установили, че 88% от туморите могат да се засекат с вътрешна сонда, а при използването на скенер – 77%. Новата техника ще помогне за точното определяне на положението и размера на туморите. В резултат ще се ограничат радикалните операции, водещи до безплодие.

Оралният секс сред виновниците

Оралният секс води до злокачествените заболявания по-често от тютюнопушенето и злоупотребата с алкохол, е мнението на британски експерти. Според резултатите от тяхното изследване френската любов значително увеличава опасността от рак на гърлото, както и от заразяване с папиломен вирус – причинителя за рак на маточната шийка.

Конкретните цифри, цитирани от Би Би Си, гласят, че жените и мъжете, които са правили орален секс с повече от 6 партньори, този риск се повишава най-малко 9 пъти. Същият риск при пушачите нараства 3 пъти, а при злоупотребяващите с алкохол – 2 пъти.

Учените уточняват, че заразяването с папиломен вирус не е 100%, но при тези, които са се заразили, рискът от поява на рак на гърлото се увеличава 32 пъти, като нерядко се засягат и сливиците, и езикът.

До този момент в медицината се застъпва мнението, че цигарите и алкохолът са основните причини за повишения риск от рак на гърлото.

Британските специалисти препоръчват като предпазна мярка използването на презерватив и ваксинация срещу рак на маточната шийка, която е доказано ефективна в 98% от случаите.

При всеки дискомфорт търсете лекар

При всеки дискомфорт търсете медицинска помощ. А ако нямате оплаквания, отидете на профилактичен преглед поне веднъж годишно. Това са съветите, които най-често чуваме от гинеколозите. И има защо. Симптомите на рака на маточната шийка, влагалището и останалите гинекологични заболявания са сходни. Най-често това са неправилни кръвотечения, т.е. обилна и продължителна менструация, прокървяване между отделните менструални цикли или при менопауза, бяло течение. В по-късните стадии от развитието на туморния процес се появяват и други оплаквания – като болки в малкия таз (ниско в корема), в крайниците, дискомфорт. Наличието на някои от тези признаци не означава, че жената има рак.

И все пак поискайте второ мнение

И все пак, ако ви поставят диагноза рак или предрак, поискайте второ мнение. Няма да навреди. А преди да излезе потвърждение на първоначалната диагноза, опитайте да не приемате, че е дошъл краят на света. Защото може да се окаже грешка. Препатилите пациенти твърдят, че злокачественият тумор вече се е превърнал едва ли не в пандемия и всеки си мисли, че отиде ли да се изследва, задължително ще му открият нещо. А и сме наясно, че икономическите трудности тласкат някои лекари към не дотам почтени хватки.